Blog

06/05/2019

Wat is viral branding?

Een korte introductie..
Een overkill aan Engels taalgebruik en het onnodig gebruik van terminologie: het is de wave waarin de wereld van de huidige (online) marketing zich nu bevindt. Vaak niet te behappen en niet te begrijpen voor iemand zonder jarenlange ervaring als senior marketeer in de start-up scene (knipoog).
Vandaar dat wij hebben besloten onze ‘vaktaal’ (lees: in sommige gevallen interessantdoenerij) in ‘jip- en janneketaal’ uit te leggen voor de ‘gewone’ mens.

We beginnen met de vraag: Wat is Viral Branding?
Om een duidelijk beeld te krijgen wat hiermee wordt bedoeld is het handig om de term tweeledig op te pakken. We delen onze hoofdvraag dus op in de volgende twee deelvragen:
1) Wat is viral?
2) Wat is branding

Vraag 1: wat betekent viral?
Viral, letterlijk vertaalt vanuit het Engels ‘Aangericht door een virus’. Nu zal ik u de medische diepgang van deze betekenis besparen, maar bovenstaande uitleg is goed om in het achterhoofd te houden om een volledig antwoord te krijgen op de vraag.
Om de vertaalslag te maken van medisch naar marketing: viral content is dus een foto, video, tekst etc. wat zich razendsnel, als een virus, via het internet verspreid onder een gigantische doelgroep.
Een goed (wellicht wat cliché) voorbeeld is deze video met 3.000.000.000+ views (!) waarbij zowel de song als het dansje binnen enkele uren wereldwijde faam binnensleepte.

Vraag 2: wat betekent branding?
Een brand is, vrij vertaalt, een merk. Vroeger werd het vee van de boeren met gloeiend heet ijzer ‘gebrand’ zodat iedereen kon zien waar het vee vandaan kwam en wie de houder was (en of het desbetreffende vee dus van een betrouwbare bron kwam). Het werkt nu precies hetzelfde: er wordt een logo van een merk op een shirt gebrand (lees: gedrukt) en iedereen weet (of denkt te weten) dat het van goede of van slechte kwaliteit is.
Iedereen heeft een gevoel bij een merk: goed, slecht, betrouwbaar, onbetrouwbaar, duur, goedkoop etc.
Om wederom de vertaalslag te maken naar marketing: branding is de tak die zich bezighoudt met de merkbeleving (dus wat het algemene gevoel is bij een merk) en hier een positieve draai aan probeert te geven.
Een fantastisch voorbeeld van (re)branding is McDonalds. Wereldwijd kreeg McDonalds begin jaren 2000’ de schuld van een groot deel van de toename van obesitas. Hierdoor werd het ‘merk’ van McDonalds negatief beladen, kwam het slecht in de media en ging het qua cijfers steeds minder. Hierdoor is McDonalds zich meer en meer gaan focussen op het (ook) verkopen van o.a. salades, gezonde snacks in Happy Meals etc. om zich positiever op de kaart te zetten en zo de ‘beleving’ bij de consument te veranderen.

Conclusie
Kort samengevat: viral branding is het veranderen van het ‘gevoel’ van een merk door ervoor te zorgen dat, binnen een korte tijd, content (foto, video, tekst etc.) een gigantische impact maakt op het internet.
Viral branding wordt veelal ingezet via kanalen die ontzettend veel impact hebben op de doelgroep. Zo worden vaak YouTubers, met miljoenen abonnees, ingezet om deze doelgroep (vaak jongeren) te beïnvloeden in hun merkbeleving. Ook worden er bijvoorbeeld product-placements gedaan waarin een YouTuber een artikel toegestuurd krijgt om te ‘testen’. Al deze jongeren kijken daar naar en denken ‘Dit wil ik ook!!’

Viral branding inzetten? Vragen over viral branding of iets uit deze blog niet duidelijk? Neem dan hier contact met ons op of bel naar 036-7600146.

Bron: Sprout, Frankwatching, Forbes