Blog

11/05/2019

Wat is het verschil tussen een YouTuber, vlogger, blogger, influencer en creator?

New Generation Artists zijn dé popsterren van dit moment. Namen zoals o.a. Dylan Haegens, Kalvijn, Milan & Enzo Knol en Furtjuh zijn ongekend populair bij jongeren en komen overal voorbij: van Spotify tot YouTube en van Instagram tot TikTok.

Deze nieuwe generatie artiesten zijn moeilijk in een hokje te plaatsen. Wat doen zij precies? Waar zijn ze nou écht goed in?
Wij horen veel verschillende benamingen voorbij komen: YouTuber, vlogger, influencer , blogger en creator zijn de meest bekende. Maar welke omschrijving is nou juist? In deze blog leggen wij jou precies uit wat deze termen betekenen en hoe je ze goed kunt gebruiken.  

CREATOR: Iemand die creëert
‘Creator’, letterlijk vertaalt: Schepper. Iemand die vanuit niets iets creëert. Een Creator is een verzamelnaam voor iedereen die eigen content (lees:inhoud) maakt. Dit is in de breedste zin van het woord. Van YouTube-video’s tot eigen muziek en van 3D-animaties tot portretfoto’s. Wel goed om te weten is dat de Engelse term Creator vaak wordt ingezet voor mensen die iets maken wat via het internet verspreid kan worden. Een beeldhouwer, schilder of timmerman is in de essentie natuurlijk ook een maker maar wordt veelal niet gezien als een creator.

YOUTUBER: Iemand die vaak een video op YouTube upload
Deze definitie ligt redelijk voor de hand: iemand die frequent een video upload op YouTube wordt een YouTuber genoemd. De thema’s van deze video’s verschillen enorm. Een aantal bekende formats van YouTube-video’s zijn o.a. gaming video’s waarin de YouTuber computerspelletjes speelt (en dit vaak voorziet van hilarisch commentaar), prank video’s waarin de YouTuber een ander in de maling neemt, beauty video’s waar de nadruk ligt op mode en make-up en vlog video’s waar de YouTuber je meeneemt in zijn/haar dagelijks leven.

VLOGGER: Iemand die zijn/haar dagelijks leven vastlegt in video’s
Waar de term YouTuber gebruikt wordt voor iedereen die frequent een video upload op YouTube, kan een vlogger gezien worden als een soort sub-categorie. Zoals je binnen de muziek subgenres hebt zoals hip hop en pop, zo heb je binnen YouTubers het ‘genre’ vlogger.  Een vlogger of vlogster is iemand die zijn of haar dagelijks leven vastlegt en dit deelt op YouTube. Vaak zoeken de vloggers de schoonheid op in de simpele dingen zoals de was doen of op bezoek gaan bij opa en oma.

INFLUENCER: Iemand die invloed heeft op zijn/haar following
Een Influencer is een persoon die een grote invloed heeft op zijn of haar doelgroep met vaak een grote social following (lees: groot bereik). De volgers van deze influencers worden letterlijk door de (stijl)keuzes en/of voorkeuren van deze mensen beïnvloed. Om een concreet voorbeeld te geven van het effect: Een wereldberoemde beauty-YouTubester met een miljoenenbereik werd een tijd gesponsord (en flink betaald) door een groot make-up merk om hun producten te gebruiken in haar tutorials (uitlegvideo’s). Hierdoor werd het koopgedrag van de followers beïnvloed en namen de sales van het grote make-up merk met grote getalen toe. 

BLOGGER: Iemand die een online dag/logboek bijhoudt
Een blogger is vergelijkbaar met een vlogger. Alleen gebruikt de vlogger het medium video en de blogger het medium tekst. Net zoals met YouTubers heb je binnen het Blog-circuit ook een breed scala aan onderwerpen waarover geblogd kan worden. Populaire blog-topics zijn o.a.: babyblogs, mamablogs, foodblogs, muziekblogs, corporate-blogs en reisblogs. Wel is er sinds omstreeks 2010, door de gigantisch toenemende populariteit van YouTubers en vloggers, een duidelijke daling te zien in de populariteit van de traditionele blogs.

Tot slot is het goed om te onthouden is dat deze termen vaak in elkaar overvloeien. Een vlogger is in principe een creator én een YouTuber en een influencer kan ook zeker vloggen etc. Door deze grijze gebieden en vage grenzen hebben wij (Alpaca Agency) ervoor gekozen om al deze creators, influencers, YouTubers en vloggers te bundelen onder één noemer:
New Generation Artists.
Heb je vragen over deze definities of wil jij misschien wel een New Generation Artist inzetten voor je bedrijf, event of brand? Neem dan hier contact met ons op of bel naar 036-7600146.

Bronnen o.a.: JOIN Marketing, Frankwatchting, Adformatie