Blog

30/05/2019

Sport Influencers: kort door de bocht?

Een bekend sportsprekersbureau lanceerde onlangs een onlineplatform voor sport influencers; een behoorlijk aantal bekende sporters -in vele categorieën- wordt daarin online gepresenteerd als zijnde dé potentiele social influencer(s) voor jouw campagne.

Het werkt eenvoudig: klik op een sportcategorie (bijv: voetbal, paardensport of autosport) en selecteer je doelgroep op basis van leeftijd en op basis van geslacht. Het gevonden zoekresultaat kan men vervolgens rangschikken op Sociaal Bereik of Beste Match, hetgeen zich in deze portal met 1 muisklik keurig ontvouwt als een mooi en gedegen advies.  

Als we de site verder bekijken, dan staan alle sporters keurig op een rij met aan de rechterkant het ‘sociale bereik’ van de sporter en de verdeling van de soorten social media (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube). Bij sommige zijn de cijfers indrukwekkend (Tim en Tom Coronel doen het wel lekker met elk ca 2 mln. sociaal bereik). Bij anderen lijkt het pure armoede met een magere score van slechts enkele ‘sociaal geïnteresseerden’ 😊


Zou deze manier van ‘matching’ werken?

Natuurlijk kunnen we de sportieve prestaties van deze sporters niet onder stoelen of banken steken, en ja het kan zeker zinvol, inhoudelijk, leuk en inspirerend zijn om dit soort sporters op je congres uit te nodigen om een lezing of gastcollege te geven. Maar gaat het niet wat ver, om iedere sporter die in het bezit is van een minimaal 2 of 3 social mediakanalen en wat volgers direct een Influencer te noemen?

Wij menen dat influencers moeten ‘bereiken en beraken’ als ze aan de slag gaan met jouw merk.

Het bereiken heeft alles te maken volume; het online bereik van de influencer als vervangend (of aanvullend) eigentijds en populair medium naast alle bestaande traditionele vormen van media. Factoren die daarbij komen kijken zijn de keuze van onlinekanalen (vaak een delicate mix), de gekozen ‘taal’ binnen deze kanalen, de wijze waarop de content gedistribueerd wordt en natuurlijk ook de kracht van herhaling.

Het beraken (lees: raken) vraagt om finesse en kritische vraagstelling: Wat wil jij als opdrachtgever op welke manier communiceren? Het gaat hier puur om effect(!) en impact, verpakt in een goede en creatieve story en dus gehuld in de juiste emotie, rekening houdend de perfecte timing in het maatschappelijke, zakelijke en/of in dit geval sportieve landschap. Daarbij moet er ook sprake zijn van authenticiteit en geloofwaardigheid, zowel van merk als influencer (DNA).

Het lijkt ons wat ‘kort door de bocht’ om dé juiste sporter via deze portal met 1 muisklik te willen of kunnen matchen aan jouw merk of campagne. De human interface zal altijd moeten zorgen voor creativiteit en de gehele begeleiding van dit traject. De portal zal door de makers waarschijnlijk ook voornamelijk dienen als leadgenerator. Hij spreekt zeker tot de verbeelding en heeft onze interesse in ieder geval gewekt als een uitstekende ‘funda voor sociaal geintresseerde sporters die een centje willen bijverdienen’ en als ‘calculator’ voor de hoeveelheid volgers die sporters hebben. Hopen dat ze de getallen wel een beetje bijhouden, anders vinden Tim en Tom dat vast niet leuk.

Dus, ben je sportief, ben je in het bezit van 2 tot 3 social mediakanalen, heb je wat volgers en sociale ambitie? 😉 Wellicht zien we jou dan binnenkort als sport influencer in een mooie campagne de finish halen…de tijd zal het leren.