Blog

07/01/2020

Social Sabbatical

Ed Sheeran kondigde vorige week aan tijdelijk te stoppen met sociale media om een adempauze in te lassen en zich te gaan focussen op schrijven, lezen en reizen.
Hij is niet de enige celebrity die (tijdelijk) afstand neemt van Instagram, Facebook en Twitter: o.a. Kanye West, Justin Bieber en Miley Cyrus gingen hem al voor.

Dat sociale media negatieve (soms zelf gevaarlijke) side-effects met zich meebrengt is al langer bekend. Zo zou het gebruik van socials zorgen voor vereenzaming, een negatief zelfbeeld, ongekende sociale druk, en een vertekend beeld van de werkelijkheid & maatschappij.
Een break nemen is dus vanuit psychologisch perspectief niet meer dan logisch.

Commercieel gezien lijkt zo een sabbatical natuurlijk niet écht tactisch: door te verdwijnen van de sociale platformen kan een personality zijn touch met zijn audience kwijtraken, zal de engagement afnemen en zal hij/zij niet meer top-of-mind zijn bij de doelgroep.

Toch zorgt het (tijdelijk) verdwijnen van socials voor de (wellicht onbewuste) inzet van één van de basisprincipes van succesvolle salesstrategieën: het creëren van schaarste. Waar het voorheen vanzelfsprekend was dat een celeb van zich laat horen, wordt het nu een unieke happening waarbij de fanbase wellicht een gat in de lucht springt. Dit zorgt ervoor dat de uitingen die gedaan worden specialer zijn (en zo meer waard worden). Misschien is de sabbatical niet alleen nodig voor de mental health, maar ook nog eens hartstikke interessant vanuit financieel perspectief 😉

Een kort gedachte-experiment om de blog mee af te sluiten: Wat zouden de gevolgen zijn als een commerciële zender zoals RTL de reclametijden enorm zouden laten inkrimpen? Denk daar maar eens over na!

Benieuwd hoe jij bekende koppen & social media (succesvol!) in kunt zetten voor jouw brand, bedrijf of event? Neem dan hier contact met ons op.